EGE BÖLGESİ
Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.
İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege veya Asıl Ege ve İç Ege
veya İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç
Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve son olarak batıda Ege Deniziyle
çevrilidir. Türkiyenin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir.
Bölgenin Sınırları;
Kuzey; Kaz Dağı, Madra Dağı, Simav Dağları ve Dominiç
Dağıdır.
Doğuda; Türkmen Dağı ve Emir Dağlarıdır
Güneyde; Karakuş Dağı ve Göreli Dağıdır.
Batıda; Çanakkaleye bağlı Bababurundan başlayarak tüm
Edremit Körfezi, İzmir ve Aydın illerinin tüm kıyı şeritleri ve Muğla'da,
Köyceğiz hariç olmak üzere, kuzeyden güneye Köyceğiz kıyılarına kadardır.
Ovalar: Orta Çağ Ege Bölümü'nde horstlar arasında kalan
grabenler birer alüvyon ovasıdır. Bunlar Bakırçay, Gediz, Büyük ve Küçük
Menderes grabenleridir. Bu graben ler fiziksel bir haritada yeşil renk ile
gösterilir. Gediz ağzında Menemen Delta ovası, Büyük Menderes ağzında Balat
Delta ovasından oluşmuştur.
Nüfus ve Toplumsal
Yapı
Kentleşmenin en yoğun yaşandığı bölge konumundadır. Ülkemiz
nüfusunun 1/8 kadarı Ege Bölgesi'nde yaşamaktadır. Bu nüfusun yarıdan fazlası
(%62,2) kentlerdedir. Ege Bölgesi'nin ortalama nüfus yoğunluğu ise Türkiye
ortalamasının üzerindedir. Nüfus yoğunluğu açısından Marmara Bölgesi'nden sonra
ikinci sırada bulunur. Ege Bölümü'ndeki ovalar üzerinde fazla olan nüfus
yoğunluğu, İç Batı Anadolu Bölümü'nde ve Menteşe Yöresi'nde azalır.
Tarım
Ege Bölgesi’nde nüfusun çoğunluğu iklim toprak koşulları ve
ulaşım kolaylıklarının da elverişliliğiyle geçimini tarımdan sağlar. Ege
bölümünde Akdeniz iklimine uygun bazı bitkiler (zeytin, üzüm vb.) ağır basar.
Ege bölümünden, İçbatı Anadolu bölümüne geçildikçe, tarımın niteliği değişir;
tahıl ekimi artar ve hayvancılık geçimde daha önemli yer tutar. Tahıl ekiminde
buğday başta gelir, onu arpa ve mısır izler. Buğday özellikle Afyon ve
Denizli’de üretilir bu illeri İzmir, Aydın ve Muğla izler. Arpa ise Afyon ve
Manisa illerinde, mısırın da başlıca ekim alanı Manisa’dır. Pirinç ekimine
ovalarda az miktarda yer verilir. Bölgede yaş ve kuru sebze üretimine de önem
verilir. İklim koşulları uygun olduğu için, turfanda sebze (domates, fasulye
vb.) yetiştirilerek öbür bölgelere yollanır. Soğan ve patates ekimi yaygındır;
baklagillerden en çok nohut ekilir. Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde
yapılmaktadır.[kaynak belirtilmeli]
Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün, pamuk,
susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır. Edremit Körfezi kıyıları
yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından başta gelir bakımından
önemlidir. Üzüm bağlarına da bölgenin her yerinde rastlanır. Üzüm ayrıca şarap
ve pekmez yapımında da kullanılır. Kuru üzüm İzmir yöresinde, kış soğuna
dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde özellikle Aydın'da yetişir. Ülkemizdeki
incir ağaçlarının yaklaşık olarak %81’i Ege Bölgesi’ndedir. Turunçgiller
bölgenin özellikle güney kesiminde yetişir; Bodrum’da mandalina; Aydın,
Nazilli, Sarayköy arasında portakal, limon, mandalina ve turunç yetişir.
Hayvancılık
Ege bölgesinde hayvancılık çok gelişmemiştir. Üstelik yakın
dönemde otlakların daralması nedeniyle, hayvan sayısında azalma gözlenmektedir.
Kıyı kesimde daha çok kıl keçisi, tiftik keçisi ve koyun, iç kesimlerde sığır
ve manda besiciliği yaygındır. Balıkçılık ise eski önemini kaybetmiştir
özellikle İzmir Körfezi’nin sularını pis olmasından dolayı. Yine eski önemini
yitirmiş olmakla birlikte Bodrum kıyılarında sünger avcılığı yapılmaktadır.
Aynı zamanda Ege Bölgesi'nde kümes hayvancılığı ve arıcılık da yapılır.
Sanayi
Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada
gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık
vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir. Zaten bölgenin en
büyük ve gelişmiş kenti İzmir de bu bölümde yer alır. İzmir sanayisi, fuarı, ve
ihracat limanı ile bölgenin önemli kentidir. İzmir’de Aliağa Petrol Rafinerisi
de bulunmaktadır. İzmir'de otomotiv, madeni eşya, kimya, seramik, dokuma,
çimento, sigara ve zeytinyağı, Edremit ve Ayvalık'ta zeytinyağı, Aydın, Denizli
ve Manisa'da dokuma ve zeytinyağı, Uşak'ta şeker, dokuma ve deri,
Afyonkarahisar'da şeker, çimento, kâğıt ve mermer, Uşak, Gördes, Kula, Demirci
ve Simav'da halıcılık sektörleri,Aydın da incir işleme fabrikaları vardır.
Ege Bölgesi'nde üretilen incir, zeytin vb. gibi ürünlerin
sanayileri yapılır. İzmir'de toplanmış olan başlıca sanayi kolları arasında
dokumacılık da vardır. Dokumacılık ve tekstil Denizli ve ilçelerinde oldukça
fazladır.
Turizm
Ege Bölgesi turizm potansiyeli olarak Türkiye'de Akdeniz
Bölgesinden sonra gelmektedir. Birçok tarihi eser, yapıt, kalıntı Efes, Didim,
Pamukkale gibi tarihi yerler ve buna ilave olarak doğa harikası sahilleri
Fethiye, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası ve Çeşme gibi önemli plajları mavi
bayraklı sahilleri ile gözde turizm ve tatil bölgeleri mevcuttur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder